AP25796649 «Екіншілік сүт шикізатын қолдану арқылы құрт өндірісінің инновациялық технологияларын әзірлеу»
Жоба жетекшісі
Жакупбекова Шугыла Кадыровна, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, постдокторант, техника ғылымдарының магистрі
Өзектілігі
Тамақ өнеркәсібінің екіншілік материалдық ресурстарын толық және ұтымды пайдалану мәселесі тамақ өнеркәсібі дамыған барлық елдерде бар және Қазақстан да бұл мәселеден тыс қалған жоқ. Осыған байланысты, еліміздің алдында азық-түлік ассортиментін кеңейту және сүт сарысуы, пахта сияқты екіншілік шикізатты ұтымды пайдалану бойынша өзекті мәселелер тұр.
Бұл жобаның бірегейлігі-екіншілік сүт шикізаттары мен жылқы майын ұлттық сүт өнімі құртты өндіруде қолдану ұсынылады. Бұл жобаның ұлттық ауқымда халықты ұтымды тамақтандыру, азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелерін шешудің маңызы зор.
Екіншілік сүт шикізаты мен жылқы майын біріктіріп қолдану жоғары қоректік және емдік қасиеттері бар инновациялық өнімдерге әкелуі мүмкін. Бұл тиімді қоспаларды әзірлеуге және тамақтану сапасын жақсартуға жаңа перспективалар ашады.
Бұл жобаның маңызы зор, өйткені ол сүт өндірісінде жануар майын ұтымды пайдалану саласында зерттеушілердің шектеулі ортасы үшін ғана емес, жалпы ғылыми қоғамдастық үшін де қызығушылық тудырады. Зерттеу нәтижелері ғылыми қоғамдастық арасында шетелдік рецензияланатын басылымдарда, отандық журналдарда жарияланымдар арқылы таратылатын болады. Жүргізілген зерттеулер сүт саласының ғылыми-техникалық дамуын жеделдетуге және жаппай
Мақсаты
Жобаның мақсаты - сүт шикізатының пайдалы қасиеттері мен биологиялық құндылығын сақтай отырып, екіншілік сүт шикізаты-сүт сарысуы мен пахтаны және жылқы майын пайдалану арқылы ұлттық сүт қышқылды «Құрт» өнімінің перспективалы қалдықсыз, инновациялық технологиясын әзірлеу болып табылады.
Күтілетін нәтиже
Екіншілік сүт шикізаты мен жылқы майының негізінде әзірленген сүт қышқылды «Құрт» өнімінің рецептурасы мен технологиясы жасалады.
Шетелдік рецензияланатын ғылыми журналдарда мақалалар жариялау.
Осы жобаның материалдары бойынша Web of Science дерекқорындағы импакт-фактор бойынша алғашқы үш квартильдегі немесе Scopus дерекқорында CiteScore бойынша кемінде 50 процентилі бар журналдарда кемінде 2 (екі) мақала жарияланатын болады.
ҒЖБССҚК ұсынған рецензияланатын шетелдік және (немесе) отандық басылымда кемінде 1 (бір) мақала немесе шолу жарияланатын болады.
Екіншілік сүт шикізаты мен жылқы майының негізінде әзірленген ұлттық сүт қышқылды «Құрт» өнімінің жаңа түріне сәйкес нормативті-техникалық құжаттама әзірленеді.
Қол жеткізілген нәтиже
-
Ғылыми топ
Жакупбекова Шугыла Кадыровна
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, постдокторант, техника ғылымдарының магистрі
Қалибекқызы Жанар
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, биология ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор
Пайдалы сілтемелер
Жоба туралы
Сол кездегі жобалар
АР27508635 «Қазақстандағы сиыр етін өндірудің бәсекеге қабілеттілігін талдау: АҚШ-та қолданылатын тәсілдермен бірге еттің сапасы, қауіпсіздік стандарттары және қаңқа параметрлерін салыстыру»
Болкенов Бакытжан Тургазыевич, «Шәкәрім университеті» КеАҚ,...
AP25796807 «Жайық популяциясы киіктерінің гельминтоздары және тәлімбақ жағдайында ветеринариялық-профилактикалық іс-шараларды әзірлеу»
Қожаева Айгерім Романқызы, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, Shak...
AP25796077 «Қазақ эмиграциялық баспасөзінің интеллектуалды дискурсты қалыптастырудағы рөлі»
Ұшқын Сәйдірахманұлы, «Шәкәрім университеті» КеАҚ ғылыми қыз...
AP25794135 «Таза биогаз өндірісінің тиімділігін болжайтын математикалық моделін және аналитикалық жүйесін құрастыру».
Шакерхан Қапан Оралғазыұлы, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, Физ...
Байланыс
Ғылыми бөлім:
+7 (7222) 31-31-75
science@shakarim.kz