AP26196803 «Дәстүрлі емес жануар және өсімдік шикізатынан алынған жаңа тағам өнімдерінің қасиеттері мен тағамдық құндылығын зерттеу».
Жоба жетекшісі
Нургазезова Алмагул Нургазезовна, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, Ғылыми кадрларды даярлау және аттестаттау орталығының басшысы, техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор.
Өзектілігі
Жылқы майы - ет өнеркәсібінің бағалы, бірақ толыққұнды пайдаланылмай жүрген қосалқы өнімі. Оны ұтымды пайдалану нәтижесінде созылмалы аурулардың алдын алуға ықпал ететін, сапалы май қышқылдық құрамға ие функционалды тағам өнімдерін жасауға мүмкіндік береді. Жоба салауатты тамақтану мен тұрақты дамудың заманауи үрдістеріне сәйкес келеді, сонымен қатар жануар тектес шикізатты тиімді пайдалану мен Қазақстанның тағам өнеркәсібінің бәсекеге қабілеттілігін және отандық өнім ассортиментін арттыруға бағытталған.
Мақсаты
Жылқы майын рапс және күнбағыс майларымен байыту арқылы, май қышқылдық құрамы жетілдірілген аспаздық майлар мен спредтер дайындау.
Күтілетін нәтиже
1. Жылқының майын экстракциялау тәсілі оңтайландырылатын болады. Бастапқы әдістермен салыстырғанда шығымдылығы арттырылған, экстракциялаудың оңтайландырылған әдістері (дәстүрлі әдіс және микротолқынды экстракция) әзірленеді.
2. Майдың май қышқылдық құрамы жақсартылады және физика-химиялық қасиеттеріне сараптама жүргізіледі. Майдың құрамы байытылып, қанықпаған май қышқылдарының мөлшері 30%-ға артады.
3. Кулинарлық майлар мен спредтердің рецептуралары мен технологиялары әзірленеді. Кемінде үш өнім прототипі жасалады. Сапа бойынша орташа көрсеткіш 10 балдық шкалада 8-ден төмен сенсорлық бағалаулар жүргізіледі. Өнімдердің сақтау мерзімі мен тұрақтылығы анықталады.
4. Әзірленген өнімдердің эксперименттік модельдердің денсаулығына әсері бағаланады. Созылмалы аурулары индуцирленген тышқандарда зерттеулер жүргізіледі. Бақылау тобына қарағанда инсулинге төзімділік деңгейі мен қабыну маркерлері 15% төмендетіледі.
5. Өнімдердің ішек микробиотасына әсері туралы деректер алынады. Микробиота талдаулары жүргізіледі. Ішек микробиотасында пайдалы бактериялардың статистикалық тұрғыдан мағыналы өсуі анықталады.
6. Web of Science деректер базасындағы Science Citation Index Expanded бойынша индекстелетін және импакт-фактор бойынша 1-квартильге кіретін, Scopus базасындағы CiteScore бойынша 80 процентильге ие рецензияланған ғылыми басылымда 1 мақала жарияланады.
7. Жылқы майын қолдану бойынша тамақ өнеркәсібіне арналған 1 ұсыныс әзірленеді.
8. ҚР 1 патент алынады.
9. КОКНВО ұсынған журналда 1 мақала жарияланады.
Қол жеткізілген нәтиже
-
Ғылыми топ
Нургазезова Алмагул Нургазезовна
«Шәкәрім университеті» КеАҚ ғылыми кадрларды даярлау және аттестаттау орталығының басшысы, техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор
Баймаганбетова Гулжанат Байболатовна
Доцент м.а., техника ғылымдарының кандидаты
Байкадамова Асемгуль Мадениетовна
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру орталығының басшысы, PhD, қауымдастырылған профессор
Жуманова Гульнара Токеновна
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, аға оқытушы, PhD, қауымдастырылған профессор м.а.
Майжанова Айгуль Омарбековна
Координатор Центра организации научных исследований, НАО «Шәкәрім университет», магистр технических наук
Ербулекова Молдир Танатаровна
«Қазақ жеміс-көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты» ЖШС, бас ғалым хатшы, PhD
Қабаева Қарлығаш Мақсатқызы
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру орталығының маманы, техника ғылымдарының магистрі
Спанова Асем Молдағалиқызы
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, маман
Нугманова Халида Муратбековна
«Шәкәрім университеті» КеАҚ, докторант, техника ғылымдарының магистрі
Ермеков Ерназ Ермекович
«М. Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті» КеАҚ, Ғылым департаментінің директоры м.а., PhD
Gao Yuan
Northwest A&F University, Doctor of Food Science, ассоциированный профессор, Ph.D
Jiang Hao
Northwest A&F University, PhD, профессор
Игенбаев Айдын Каирбекович
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті, қауымдастырылған профессор, PhD
Пайдалы сілтемелер
Жоба туралы
Сол кездегі жобалар
АР27508635 «Қазақстандағы сиыр етін өндірудің бәсекеге қабілеттілігін талдау: АҚШ-та қолданылатын тәсілдермен бірге еттің сапасы, қауіпсіздік стандарттары және қаңқа параметрлерін салыстыру»
Болкенов Бакытжан Тургазыевич, «Шәкәрім университеті» КеАҚ,...
AP25796649 «Екіншілік сүт шикізатын қолдану арқылы құрт өндірісінің инновациялық технологияларын әзірлеу»
Жакупбекова Шугыла Кадыровна, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, п...
AP25796807 «Жайық популяциясы киіктерінің гельминтоздары және тәлімбақ жағдайында ветеринариялық-профилактикалық іс-шараларды әзірлеу»
Қожаева Айгерім Романқызы, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, Shak...
AP25796077 «Қазақ эмиграциялық баспасөзінің интеллектуалды дискурсты қалыптастырудағы рөлі»
Ұшқын Сәйдірахманұлы, «Шәкәрім университеті» КеАҚ ғылыми қыз...
AP25794135 «Таза биогаз өндірісінің тиімділігін болжайтын математикалық моделін және аналитикалық жүйесін құрастыру».
Шакерхан Қапан Оралғазыұлы, «Шәкәрім университеті» КеАҚ, Физ...
Байланыс
Ғылыми бөлім:
+7 (7222) 31-31-75
science@shakarim.kz